A Kárpátia étterem mosdója az 1978-79-es rekonstrukció után

A Kárpátia étterem története az 1870-es évekre nyúlik vissza, amikor a ferences rendi szerzetesek a pesti Ferenciek terén álló, megrongálódott rendházuk helyére újat építtettek. A Frey Lajos és Kéler Napoleon építészek által emelt háromemeletes bérház és kolostor 1877-re készült el; földszintjén már ez évtől polgári étterem üzemelt. 1925-ben a pesti vendéglátós Spolarich család lett az üzlet bérlője, az ő nevükhöz fűződik az étterem bővítése és a ma is látható jellegzetes belső tereinek kialakítása.
Bár népszerűsége töretlen volt, a vendéglő száz év elteltével kívül-belül megújulás után kiáltott. Üzemi területe szűkösnek bizonyult, a különböző terek idővel már a funkcionális igényeknek és a hatósági előírásoknak sem feleltek meg. A tervezők feladata a helyiségek felújítása, bővítése, korszerűsítése volt. Az étterem megújítására a belváros rekonstrukciós munkálataival összefüggésben, a metróépítés befejeztével, 1978-79-ben, két UVATERV-es, Vellay István építész és Hornicsek László belsőépítész vezetésével került sor.
A kiterjedt felújítás során a földszinten új mellékhelyiségblokkot is kialakítottak, ennek egy részletét ábrázolja a fotó.

Azonosító: 
UVA/79.4508-79.4523/79.4523
Állomány: 
UVATERV (Út-, Vasúttervező Vállalat)
Készítő: 
Hornicsek László, Vellay István
Készítés helye: 
Budapest
Készítés ideje: 
1979
Méret: 
120x90mm
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

A Kárpátia étterem mosdója az 1978-79-es rekonstrukció után

A Kárpátia étterem mosdója az 1978-79-es rekonstrukció után